کفیل یا ضامن کیست و چه وظایفی دارد؟

http://onlinevekalat.com/?p=3656

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

در این مقاله به موضوع کفیل یا همان ضامن می پردازیم

یکی از موضوعاتی که ممکن است در طول زندگی با آن مواجه شویم بحث درخواست از کسی برای اینکه کفیل ما شوند یا بالعکس دیگران از ما بخواهند که کفیل یا ضامن آنها شویم.

مواقعی بعضا در طول زندگی ما پیش می آید که بنا به دلیلی به عنوان متهم گذرمان به دادگاه می افتد و در جریان پرونده ای تا رسیدگی نهایی قاضی رسیدگی کننده به پرونده آزادی ما را موقتا منوط به معرفی کفیل می کند.یعنی تا کسی را به عنوان ضامن معرفی نکنیم از آرادی ما خبری نخواهد بود ولو اینکه مرتکب جرمی هم نشده باشیم اما قاضی چاره ای ندارد این دستور و تکلیفی است که قانون بر عهده وی گذاشته است و قاضی نیز نظر به دلایل و اهمیت موضوع مجبور به صدور دستور معرفی کفیل است تا شما را آزاد کند.

در تعریف عقد کفالت ماده 734 قانون مدنی بیان داشته است که :”کفالت عقدی است که به موجب آن احد طرفین در مقابل طرف دیگر احضار شخص ثالثی را تعهد می‌کند.متعهد را کفیل، شخص ثالث را مکفول و طرف دیگر را مکفول له می‌گویند.”

به زبان ساده کفیل کسی است که  متعهد می شود هر وقت طلبکار، بدهکار را خواست به دست او بدهد و به کسى که اینطور متعهدمى شود کفیل میگویند.

  آیا هر کسی می تواند کفیل یا ضامن دیگری بشود به عبارت دیگر کفیل باید چه مشخصات یا ویژگی داشته باشد؟

 کفالت هر کسی در دادگاه‌ها پذیرفته نمی‌شود. اعتبار کفیل باید به تشخیص مقام قضایی صادرکننده قرار برسد و پرداخت مبلغ کفالت محل تردید نباشد.

   قاضی برای اطمینان از اعتبار کفیل بسته به اهمیت موضوع یا پرونده ای که در دست رسیدگی دارد مدارکی را از کفیل می خواهد.

  معمولا با کارت شناسایی و فیش حقوقی اشخاصی که کارمند یا مستخدم اداره‌های دولتی و شرکت‌های خصوصی هستند یا با پروانه کسب، سند مالکیت اتومبیل یا خانه، کارت بازرگانی و امثال آن اعتبار کفیل احراز می‌شود.

قاضی حتی می‌تواند اعتبار کفیل را از طریق پاسگاه انتظامی و تحقیق از مطلعان به دست آورد.اما در عمل به دلیل تراکم بیش از حد پرونده های موجود در دادگستری به ندرت پیش می آید که این تحقیق صورت گیرد.

  وقتی قرار است کسی کفیل با ضامن دیگری شود به یک مبلغ معینی متعهد می گردد یعنی از کفیل تعهد گرفته می شود اگر مکفول را در موعد و زمان مقرر که دادگاه تعیین می کند معرفی نکند مبلغ یاد شده از او گرفته خواهد شد.

مبلغ کفالت بر چه اساسی تعیین می گردد؟

تعیین مبلغ وجه‌الکفاله بستگی به شرایط پرونده دارد.

  قاضی با توجه به میزان مجازات قانونی عمل ارتکابی از سوی متهم  و خسارات وارده به شاکی و سایر علل و عوامل موثر مانند شخصیت متهم سابقه و وضعیت جسمی او و… در مورد میزان مبلغ ریالی وجه‌ الکفاله تصمیم می‌گیرد.

در هر صورت مبلغ ریالی قرار تامین کفالت از خسارت‌هایی که به مدعی خصوصی یا شاکی وارد شده است، کمتر نخواهد بود.

کفیل چه تکالیفی در برابر قاضی دارد؟

اگر برای کفالت از شخصی در دادگاه حاضر شدید، اطلاع داشته باشید که تکالیف سختی را پذیرفته‌اید که اگر در انجام آن ناتوان باشید، پیامدهای مالی برای شما خواهد داشت.

  پس از صدور قرار قبولی کفالت توسط قاضی و امضای آن توسط کفیل و قاضی، با درخواست کفیل رونوشت یا کپی این تفاهم‌نامه به کفیل داده می‌شود.

   اگر متهم در مواقعی که حضورش نزد قاضی ضروری است، برای مثال بازپرس او را برای تفهیم مفاد گزارش پلیس یا تحقیقات محلی یا نظریه کارشناس یا مواجهه حضوری و… احضار کند باید به موقع حاضر شود.

  البته باید توجه داشت که ممکن است در جریان رسیدگی به پرونده، چه در دادسرا و چه در دادگاه، بارها متهم احضار شود و هر بار حضورش ضروری باشد، کفیل نمی‌تواند با استناد به اینکه متهم یک مرتبه نزد قاضی حاضر شده از خودش رفع مسئولیت کند.

  اگر کفیل در میانه راه از ادامه این تکلیف پشیمان شد، پرونده در هر مرحله‌ای که باشد، کفیل می‌تواند با معرفی و تحویل متهم از قاضی رسیدگی‌کننده به پرونده درخواست رفع مسئولیت کند؛ در غیر این صورت کفالت تا زمانی ادامه پیدا خواهد کرد که متهم از اتهام وارده تبرئه یا پرونده مختومه یا اینکه متهم محکوم و اجرای حکم محکومیت وی آغاز شود.

وجه الکفاله چه زمانی پرداخت خواهد شد؟

  • در صورت فرار متهم یا دسترسی نداشتن به او
  • در مواردی که حضور متهم ضروری تشخیص داده شود. اگر کفیل ادعا کند که متهم متواری شده و دسترسی به او ندارد مسولیت از وی ساقط نمی شود یلکه ملزم به پرداخت وجه‌الکفاله خواهد بود. با این توضیح که به کفیل اخطار می‌شود ظرف مدت 20 روز متهم را تحویل دهد. در صورت ابلاغ واقعی( در مقابل ابلاغ قانونی) اخطاریه و ناتوانی در تحویل و تسلیم متهم ، به دستور رئیس حوزه‌ قضایی وجه‌الکفاله اخذ خواهد شد.

         خواستن متهم از کفیل جز موردی که حضور او برای تحقیقات یا محاکمه یا اجرای حکم ضرورت دارد، ممنوع است.

       در صورت صدور دستور اخذ وجه‌الکفاله، کفیل می‌تواند مثل متهم و وثیقه‌گذار در مهلت مقرر به دادگاه تجدید نظر شکایت کند که این مهلت 10 روز از تاریخ ابلاغ دستور رئیس حوزه‌ قضایی است.

بنابراین،کفیل با کفالت از مکفول، مسئولیت‌های سنگینی را قبول می‌کند که انجام ندادن آن ممکن است به ضبط وجه‌ الکفاله منتهی شود. البته باید این را هم گفت که اگر متهم با عذر موجه نزد قاضی حاضر نشود برای مثال همسر متهم فوت کرده یا در توقیف بوده یا اینکه به واسطه حوادث قهری نتوانسته نزد قاضی حاضر شود، کفیل مسئولیتی نخواهد داشت.

مسولیت کفیل در چه موارد یا حالت هایی خاتمه می یابد؟

برابر ماده 746 قانون مدنی تعهد کفیل در موارد ذیل خاتمه خواهد یافت:

  • در صورتی که متهم را به نخوی که تعهد شده خاضر و تحویل دهد
  • هر وقت خود متهم در موعد مقرر بدون دخالت کفیل حاضر شود
  • در صورتی که بدهی یا ذمه مدیون یا متهم یا به عبارت بهتر ذمه مکفول بری و منتفی شود
  • در صورت فوت متهم
  • هر گاه طلبکار از بدهی خود بگذرد. 

    اگر کسى به زور بدهکار را از دست طلبکار رها کند، چنانچه طلبکار دسترسى به او نداشته باشد، کسى که بدهکار را رها کرده، باید او را بدست طلبکار بدهد.در این مقاله به تعریف کفیل یا ضامن و وظایف و مسولیت های او پرداختیم.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

سوالات حقوقی خود را از ما بپرسید

۳۲ پاسخ

  1. سلام من دادخواستی به دادگاه ارائه کردم جهت استرداد وجه از یک شرکت تعاونی.رای هم غیابی به نفع بنده صادر شد و شرکت تعاونی محکوم به پرداخت خسارت شد.الان تو مرحله اجرای حکم هستم و دادگاه از من درخواست ضامن با جواز کسب کرده.میخاستم بپرسم به چه علت باید ضامن ببرم؟

    1. درود بر شما
      برابر تبصره ۲ ماده ۳۰۶قانون آیین دادرسی مدنی ناچار به معرفی ضامن معتبر هستید تا رای غیابی اجرا شود البته اگر رای ابلاغ واقعی شده باشد یعنی به مدیر تعاونی ابلاغ شده باشد و از ایشان رسید گرفته شده باشد معرفی ضامن منتفی خواهد بود فلسفه این کار هم اینست که چون محکوم در جریان دادرسی و صدور رای نبوده ممکن است ادعای شما با فرض حضور ایشان در دادگاه و دفاع و ارایه دلیل و مدرک ثابت نمی گردید و به هر حال این دستور دادگاه قانونی است

  2. سلام من کفیل شدم الانم ملزم به پرداخت وجه الکفاله شدم و از حقوقم داره کم میشه لذا اگر تو این مدت متهم را به دادگاه معرفی کنم کفالت من لغو میشه یا نه

    1. درود بر شما . با معرفی متهم در هر مرحله از دادرسی می توانید رفع مسئولیت خود را درخواست نمائید.اما چناچه ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ اخطاریه مبنی بر معرفی متهم قادر به حاضر نمودن متهم نشوید دادستان تا یک چهارم مبلغ وجه الکفاله را اخذ می نماید.

  3. سلام وقت بخیر
    بنده منشی آقای بودم که مراوده مالی با شخصی داشت که طلبش زیاد شده بود شاکی با هماهنگی کلانتری و پرونده سازی یروز مارو کشوند تو کلانتری اونجا صاحبکار من روی برگه ای اون طلبرو قبولدار شد و منم زیرشو امضا کردم،توی دادگاه کیفری تبرئه شدیم ولی الان حقوقی شکایت کرده تکلیف من چیه الان؟ من نه جای نوشتم ضامنم نه شاهد فقط یه امضا،چی باید توی دادگاه بگم

    1. درود بر شما
      اینکه ننوشتید ضامنم مهم نیست بلکه باید دید متن اون نوشته چی بوده ممکن است طرف نوشته باشه که هردو مسئول پرداخت هستید یا اینکه نوشته باشه اگر صاحبکارتون نداد شما مسئول پرداخت هستید خیلی مهم هست که متن نوشته چی بوده والا صرف امضاء ذیل نوشته به عنوان شاهد دلیل بر بدهکار یا ضامن بودن شما نیست

  4. سلام ممنون از پاسختون
    نه هیچ اسمی از من داخل متن نیست فقط اسم صاحبکارمه با تعهد خودش از من فقط یه امضا پایینه برگس،تو نوشته اصلا من وارد نشدم برای پرداخت

  5. سلام بنده کفیل شخصی شدم که فرار کرد و تونستم به هر شکل بگیرمش و رفت زندان من هم همون روز لایحه دادم کفالتمو بر دارم ولی گفتن چون در زمان مقرر حاضر نشده بود باید جریمه بدم من هم اومدم و فعلا جریمم که مبلغ یک میلیون تومن بود ندادن حالا ابلاغیه اومده جهت معرفی وتحویل مکفول عنه یعنی چه .ممنون میشم اطلاعات بدین

    1. درود بر شما
      بی تردید ابلاغیه اشتباهی برای شما صادر شده تشریف ببرید شعبه و متذکر شوید که قبلا متهم را تحویل داده اید.

  6. ایا ضمانت تحویل شخص به دادگاه مشمول مرور زمان میشه؟؟ من ١۴ سال قبل ضامن یکى شدم الان نمیدونم کجاست برام اجرائیه اومده الان باید چیکار کنم

    1. درود بر شما
      برای معرفی مکفول / مضمون عنه یا همان کسی که ازش کفالت یا ضمانت کردید محدودیت زمانی ۲۰ روزه ار تاریخ ابلاغ معرفی متهم وجود دارد بنابراین اگر در این فرجه قانونی شخص را معرفی نکرده باشید وجه الکفاله یا وثبقه شما مطالبه یا ضبط خواهد شد و آن طور که از مدت زمانی که شما می گویید و سپری شده به نظر با معرفی و تحویل طرف باز هم وجه الکفاله یا وثیقه شما مطالبه یا ضبط خواهد شد با این وجود به شعبه ای که اجراییه برای شما صادر کرده مراجعه کنید تا معلوم شود موضوع در چه مرحله ای هست

  7. سلام وقت بخیر
    آیا کفیل صرفا نسبت به مبلغی که قرار کفالت صادر شده است متعهد است یا نسبت به خسارت تاخیر تادیه بعد از آن هم مسئول است ؟ لطفا اگر پاسخ دارای مستند قانونی هم می باشد ذکر بفرمایید
    سپاسگذارم

    1. درود بر شما
      کفیل فقط مسئول حاضر کردن مکفول در مواقعی که دادگاه دستور می دهد است و لاغیر بنابراین در صورتی که نتواند در مواعد مقرر کفیل را به دادگاه معرفی کند و تحویل دهد ملزم به پرداخت فقط وجه الکفاله خواهد بود و لاغیر

  8. پسربنده فعلاً در یکی از پولیس ایستشن مراقبت، دبی بخاطر صرف به خاطر کشیدن یک دود گنجه (چرس) آن هم که توسط یک دوست مصری اش گول خورده بود به سر می‌برد. چه باید کرد که از پولیس ایستشن مراقبت الی دادگاه اش بیرون برآید؟ دوم.بخاطر نداشتن پول نزد اش نمی تواند که باما به تماس شود چون در دوبی کسی را نمی شناسیم تا رفتن ما به دوبی چگونه پول برایش در پولیس ایستشن مراقبت برسانیم؟ تا بتواند با خانواده اش به تماس شود؟ لطفا نموده جواب بدهید چون حالت ما همه وبه خصوص مادراش خراب شده است. تشکر

    1. درود بر شما
      ضمن آرزوی رهائی فرزند شما
      توصیه می کنم اگر توان اختیار وکیل محلی ندارید از طریق معاونت اجتماعی کنسولگری ایران در دبی پیگیر شوید.چون یکی از خدمات کنسولگری ارائه خدمات به زندانیان ایرانی است

  9. سلام علیکم جناب واقعا آموزنده وکارامد بود اگر درباره شرایط شکایت وچطور برسی کردن
    د از خسارت زده وطلبکاری رادریافت کنیم وحاضر به پرداخت نیست وپاسخگوی تماس نیست دوسال گذشته بافروجه زمانی داده شده درقابل هزینه پرداختی اش با همه این زمان مبلغی نداده وپاسخگونیست چهکارباید کنیم میشه راهنمایی بفرمایید ممنون میشم از این مطالب اطلاع رسانی شده هم سپاسگذارم متشکرم

  10. سلام برادرم ضامن شخصی شده که دزدی ناچیزی کرده ،۵۰ میلیون تومان وثیقه دادیم برادرم دانشجو هست اگه اون شخص فرار کنه و محکومیت خودشو نگذرونه تکلیف برادرم که ضامن شده چی میشه؟ برادرم رو جای اون میبرن یا فقط ۵۰ میلیون برگردانده نمیشه؟

    1. درود بر شما
      اگر زمانیکه دادگاه یا واحد اجرای احکام دادگاه خواستار حضور متهم/مجرم باشد و وی حاضر نشود و از کفیل/وثیقه گذار (برادر شما) در مهلت تعیین بخواهند که وی را حاضر و تحویل دهد نتواند مبلغ وجه الکفاله یا وثیقه از برادر شما اخذ و ضبط می گردد و لاغیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *