طلاق به درخواست زن به علت سوء معاشرت یا بدرفتاری مرد
در این مقاله به موضوع طلاق به درخواست زن به علت سوء معاشرت یا بد رفتاری مرد می پردازیم
یکی از شروط ضمن عقد که در فرم های چاپی عقدنامه ها درج گردیده است این بحث است که چنانچه مرد در دوران زناشویی با همسرش بدرفتاری کند زن می تواند در صورت اثبات سوء معاشرت و بدرفتاری مرد از دادگاه به صورت یک طرفه درخواست طلاق نماید.
در عمل اثبات سوء معاشرت یا بدرفتاری در دادگاه از سوی زن کمی سخت است.چون معمولا مرد نه تنها بد رفتاری ادعایی زن را تایید نمی کند بلکه به کلی آن را انکار می کند.
اگر مرد در گذشته با زن بد رفتاری یا سوء معاشرت کرده باشد زن می تواند درخواست طلاق کند؟
قاعده کلی این است که وقتی حقی ایجاد می شود تا وقتی که آن حق از سوی صاحب حق ساقط نشده باشد به قوت خود باقی است از این رو اگر زن بدرفتاری یا سوء معاشرت مرد ولو مربوط به گذشته را بتواند ثابت کند می تواند به این دلیل درخواست طلاق نماید.
زن چگونه می تواند بد رفتاری یا سوء معاشرت مرد را ثابت کند؟
در توضیح این موضوع باید گفت غالبا آنچه که در دادگاه ها از سوء معاشرت و بد رفتاری مرد به عنوان دلیل بدرفتاری می پذیرند ضرب و شتم یا جرح منتهی به بیش از خمس دیه است.یعنی اگر ضرب و شتم یا جرح وارده منجر به تعلق بیش از یک پنجم دیه انسان کامل باشد بعنوان دلیل بدرفتاری یا سوء معاشرت نسبت به زن می پذیرند.
البته دایره سوءمعاشرت و بدرفتاری را نباید محدود به رفتارهای خشن فیزیکی نمود چه بسا تحقیر مکرر زن از سوی مرد در محافل خانوادگی یا دوستان و…نیز می تواند از دلایل سوء معاشرت یا بدرفتاری تلقی شود. تمام مصادیق سوءمعاشرت یا بدرفتاری مرد نسبت به زن با توجه به عرف به تشخیص دادگاه رسیدگی کننده به موضوع خواهد بود.
گواهی پزشکی قانونی که متعاقب معرفی زن از سوی دادسرا به این مرکز صادر می گردد در کنار شهادت شهود از دلایل اثباتی برای نتیجه گرفتن در دعوی است.
یک شاهد به همراه سایر قراین و امارات از جمله گواهی پزشکی قانونی و احیانا گزارش ضابطین قضایی یا ماموران کلانتری که با انجام تحقیقات محلی توام است از دلایل کافی برای اثبات این دعوی است.
وقتی حکم محکومیت شوهر به جرم ایراد ضرب و شتم و یا جرح صادر گردید زن می تواند با استناد به این حکم از دادگاه خانواده درخواست طلاق نماید.
ممکن است این سوال مطرح شود که باید و حتما حکم محکومیت وجود داشته باشد تا بتوان درخواست طلاق به علت سوءمعاشرت یا بدرفتاری از دادگاه خواست؟
در پاسخ باید گفت در عمل با توجه به انکار زوج دادگاهها ناچار هستند ابتدا اصل وقوع نزاع و درگیری بین زوجین را احراز کنند و لازمه این احراز، رسیدگی به موضوع در دادگاه جزایی و صدور حکم محکومیت مرد به جرم ایراد ضرب و جرح یا شتم زن توسط مرد است.
البته در قانون گفته نشده که بایستی چنین حکمی از سوی دادگاه کیفری صادر شده باشد بعد دادگاه خانواده اجازه دارد به درخواست طلاق زن به علت سوءمعاشرت یا بدرفتاری رسیدگی و حکم کند بلکه اگر در دادگاه خانواده از طرق دیگری مانند اقرار صریح یا ضمنی شوهر و یا گواهی فرزندان مشترک به صحت ادعای زن پی برد می تواند حکم به طلاق به علت سوءمعاشرت یا بدرفتاری مرد بدهد.
در این مقاله به موضوع درخواست طلاق به علت سوءمعاشرت یا بدرفتاری مرد نسبت به زن پرداختیم در مقالات بعدی در بحث طلاق به درخواست زن به سایر موارد یاد شده خواهیم پرداخت.
چنانچه سوال یا نظری در خصوص این مقاله داشته باشید می توانید با ما در زیر همین مقاله یا درقسمت پرسش و پاسخ مطرح یا در میان بگذارید.
تشکر از استاد محمدی گرامی بابت مطالب مهم و کاربردی که در زمینه حقوق و دانستنیهای حوقی ارائه میدید.
آگاهی از مسائل حقوقی از مهمترین اطلاعاتی هست که هر شخصی تا حد نیاز به اون واقف باشه. متاسفانه در بسیاری از موارد این دانش و آگاهی رو نداریم.
ممنون از شما که در جهت افزایش سطح آگاهی و اطلاعات حقوقی مردم گا بر میدارید.
موفق باشید.
درود بر شما لستاد گرامی
بتده نوازی می فرمایید
بهترین ها رو در سال جدید براتون آرزو دارم
وظیفه اجتماعی بنده است.
سلام. اگر فرزندی در میان نباشد جطور می توتن بدرفتاری مرد رو ثابت کرد.
زن جوانی ک مدام ب همسرش فرصت می داد ک تغییر مثبت در رفتارش ایجاد کند و همیشه جهت حفظ ابرو ب قولی صدایش در نمی امد و ب کسی شکایت نمی کرد. در مرتبع اخر با سرو صورت خونین (مورد ضرب و شتم همسر قرارگرفت) ب خانه پدر بازگشت, اما بازهم صدایش درنیامد و یک هفته منتظر بازگشت همسرش شد. اما از همسر خبری نشد.خوذش ب خانه بازگشت. اما همسرش ذر را به رویش باز نکرد. و یم عفته بعد احضاریه الزام ب تمکین برای زن ب درب منژل پدری امد.ک گفته بود بدون هیج دلیل شرعی و قانونی منزل را ترک کرده…..
کمک کنید…
سلام و وقت به خیر
جهت استحضار بیان می دارم معمولا اثبات سوء معاشرت در مواردی که کسی خبر ندارد سخت است اما اگر این سوء رفتار به صورت فیزیکی باشد تا زمانی که آثار آن باقی است از طریق پزشکی قانونی آن هم بعد از طرح شکایت کیفری می توان اثبات کرد به هر حال در چنین مواردی شما یا باید شاهدی که خودش دیده به دادگاه معرفی کنید و یا اینکه از طریق گواهی پزشکی قانونی ادعاتون را ثابت کنید و در زمانی که راه نمی ده تا به منزل برگردید باید کسی همراهتان باشد تا به وقتش ادعای شما را گواهی کند
باسلام همسر من مهريه روگرفته ومنزل مسكوني راعلاوه برمهريه بنامش كردم حالادادخواست طلاق داده وقاضي به علت سومعاشرت شهود خواسته وفرزندم وبقيه خانواده لطفا راهنمايي كنيد
با سلام محضر جناب آقای قدوسی عارضم که دریافت یا عدم دریافت مهریه ارتباطی به طلاق ندارد همانطور در شروط ضمن عقد سند ازدواج آمده اگر زن بتواند سوء معاشرت مرد را ثابت کند می توان ولو با مخالفت شوهر از طریق حکم دادگاه طلاق بگیرد معمولا رویه قضایی اینگونه است که زن باید یک فقره دادنامه در باب محکومیت شوهر در این خصوص دریافت نماید اما در برخی موارد زن اگر در جلسه دادگاه طلاق شهود کافی ارایه نماید بویژه اینکه اگر شهود فرزندان کبیر زوجین باشد و موافق با ادعای زن گواهی نمایند دادگاه حکم به طلاق می دهد منتها شما می توانید در جلساتی که ایشان شهود معرفی می گنند اگر عکس ادعای ایشان را دارید شهود معارض معرفی نمایید مثل اینکه شهود شما در دادگاه بگویند خانم شما به کرات از حسن معاشرت شما گواهی و اقرار داشته اند باز اگر سئوالی باشه در خدمتم
باسلام. اگر ضرب و شتم باشه اما نه به صورتی که اینجا نوشته خون و جرح و نه به این شدت . ولی همیشه باشه . اونوقت چطور میشه ثابت کرد؟ و اینکه اگر کسی مهریه رو ببخشه امکان اینکه روند طلاق سریعتر باشه هست؟
با درود ببیند یکی از مواردی که قانونگذار در عقدنامه ازدواج شرط کرده ،سوء معاشرت و بدرفتاری شوهر نسبت به زن است که براین اساس زن می تواند درخواست طلاق کند معنی ضرب همان کتک کاری و شتم هم فحاشی و ناسزا گفتنه لازم نیست حتما جرحی در کار باشه در خصوص بخش دوم سئوالتان بله چنانچه مرد راضی به طلاق نباشه و زن هم دلایل کافی برای درخواست جدایی نداشته باشه با فرض وجود اختلاف و عدم وجود رابطه زناشویی و حاکم بودن سردی بین ایشان با معرفی شهود بر اثبات این حالت و بخشیدن تمام یا بخشی از مهریه دادگاه راحتر حکم طلاق می دهد
با سلام
سوالی داشتم. اگر زن و خانواده زن در دوران عقد به این نتیجه برسند که مرد بدرفتاری دارد ( مثلاً : فحش دادن های مکرر و ضرب و شتمی که پیگیری و شکایت نشده باشد و توهین و فحش دادن به زن و خانواده زن در دوران عقد) چگونه باید آن را اثبات کنیم تا این طریق بتوانیم از طریق درخواست طلاق از سوی زن طلاق بگیرند؟
درود
با عرض پوزش بابت تاخیر در پاسخ
شما می توانید با تنظیم استشهادیه و چنانچه اسیبی به شما وارد شده است با مراجعه به پزشکی قانونی ادعا خود را به اثبات برسانید . اما اینکه ایا از موارد عسر و حرج ( سختی و مشقت ) باشد یا خیر به تشخیص قاضی محترم و ادله ارائه شده توسط شما بستگی دارد .